فهرست مطالب

معرفت - سال بیست و هشتم شماره 8 (پیاپی 263، آبان 1397)

ماهنامه معرفت
سال بیست و هشتم شماره 8 (پیاپی 263، آبان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدتقی مصباح صفحه 5

    این مقاله شرحی است بر تفسیر کلام امیرمومنان علی علیه السلام در باب اوصاف شیعیان واقعی. ازجمله ویژ گی های شیعیان واقعی، قناعت به آنچه برایش مقدر است؛ خشم او را چموش نمی کند و مغلوب خواسته اش نشده، بخل بر او چیره نمی شود. بخل و خودگزینی یعنی هر چیزی را برای خویش خواستن، منشا بسیاری از رذایل اخلاقی است. تقدیر الهی به این معناست که انسان به این معرفت عالی دست یابد و باور کند که خدا همه جا حضور دارد و او قدرت بلامنازع است و کاری خارج از اراده خدا انجام نمی شود. لذا هرگز از غیرخدا نمی ترسد و چاپلوسی و تملق نمی کند و به داشته های خویش مغرور نمی شود. ازاین رو، کمال انسان در ایمان به غیب و درک حقایق غیبی است. هرقدر این ایمان و معرفت گسترده تر شود، تقرب انسان به خدا بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: قناعت، رضایت به مقدرات الهی، توحید افعالی
  • رسول حکمی شلمزاری*، مهدی امیدی صفحه 11

    امنیت سیاسی از منظر فقهی به معنای «اطمینان و آرامش بازیگران، جهت دریافت حقوق سیاسی و انجام تکالیف سیاسی برای نیل به سعادت دنیا و آخرت» است، که با شاخص های مختلفی مورد ارزیابی قرار می گیرد. شاخص های امنیت سیاسی، در واقع ملاک های ارزیابی میزان بهره مندی جامعه از امنیت سیاسی نسبت به مقایسه وضع موجود با وضع مطلوب، جهت طراحی راهبردهای متناسب و شناسایی نوع تکلیف است. ازاین رو آنچه با روش توصیفی تحلیلی از فقه امامیه حاصل می شود این است که امنیت سیاسی در جامعه اسلامی با شاخص هایی همانند: وجود حکومت، رهبری عادل، ثبات و مشارکت در جامعه، ملاک ارزیابی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: شاخص، امنیت سیاسی، حکومت، رهبر عادل، ثبات داخلی و مشارکت
  • سیدمحمدهادی مقدسی*، حمزه علی وحیدی منش صفحه 21

    اقتدارگرایی، یکی از گونه های جدید حکومت است که از رژیم های دیکتاتوری کلاسیک تمایز دارد. این مقاله با هدف نشان دادن جامعیت نظریه فیلسوفان کلاسیک مسلمان در تقسیم بندی حکومت ها، از روش توصیفی و تحلیلی استفاده کرده، تا ماهیت اقتدارگرایی را در فلسفه سیاسی اسلامی بررسی کند. زمینه ایجاد اقتدارگرایی، روش و هدف اقتدارگرایی، اموری هستند که براساس منابع کلاسیک فلسفه سیاسی اسلامی بررسی شده اند. فرضیه این مقاله آن است که «مدینه تغلب» که از گونه های مدینه جاهله است، با اقتدارگرایی انطباق دارد. بنابراین برای تحلیل ماهیت اقتدارگرایی در فلسفه سیاسی اسلامی، باید «مدینه تغلب» را بازخوانی کرد.

    کلیدواژگان: اقتدارگرایی، مدینه تغلب، فلسفه سیاسی اسلامی
  • غلامعباس فیاضی*، محسن رضوانی صفحه 33

    عدالت و امنیت دو ضرورت اصلی زندگی اجتماعی است. مقاله حاضر با هدف تبیین رابطه عدالت سیاسی و امنیت ملی، به تاثیر بنیادین عدالت سیاسی بر مولفه های امنیت ملی به شیوه توصیفی تحلیلی، از منظر اسلامی پرداخته است. عدالت سیاسی به معنای حضور نهادینه شده و موثر مردم در عرصه حیات اجتماعی سیاسی، اساسی ترین شیوه اعمال حاکمیت سیاسی است؛ زیرا منشا مشروعیت، ثبات و نهادینگی سیاسی می باشد. امنیت ملی یعنی صیانت از: استقلال سیاسی، حفظ ارزش های اساسی و توسعه سیاسی؛ مهم ترین کارویژه نظام سیاسی محسوب می گردد. از منظر اسلامی نیز استقلال سیاسی، ارزش های اساسی و توسعه سیاسی؛ ارکان ایجاد جامعه امن و ارزشمدار می باشند که در آموزه های اسلامی عمیقا بدان توجه شده و نسبت به تحقق آنها در جامعه تاکید گردیده است.

    کلیدواژگان: عدالت سیاسی، امنیت ملی، منظر اسلامی، استقلال سیاسی، ارزش های اساسی، توسعه سیاسی
  • حامد شاد* صفحه 43

    اهمیت اداره جامعه اسلامی در عصر غیبت و ضرورت تشکیل حکومت اسلامی در این دوران، مسئله ای بسیار مهم است که از آغاز غیبت تاکنون همواره مورد مطالعه و بررسی بوده است. در این نوشتار این مسئله با هدف اثبات ضرورت تشکیل چنین حکومتی، با ارائه ادله قرآنی و روایی، با شیوه توصیفی تحلیلی بررسی شده، و این نتیجه به دست آمده که آیات و روایات بسیاری بر ضرورت تشکیل حکومت اسلامی در عصر غیبت دلالت روشن و بی خدشه دارند. درباره روایات معارض نیز تبیین شده که برخی از این روایات از نظر سندی ضعیف و بی اعتبار هستند. در بین روایات معتبر، برخی از آنها با تبیین شاخص های قیام مثبت و منفی، قیام های مثبت را تجویز و بلکه تحسین می کنند. برخی دیگر که با اطلاقشان بر نفی هرگونه قیامی قبل از قیام قائم علیه السلام دلالت دارند، در اثر تعارض با ادله و روایات دیگر، از اطلاق می افتند و دلالتشان بر نفی قیام های غیر الهی که از نام دین و اهداف دینی استفاده ابزاری می کنند، محدود می شود.

    کلیدواژگان: ولایت فقیه، حکومت اسلامی، عصر غیبت
  • مرتضی علویان*، سیدصالح موسوی صفحه 55

    سیاست گذاری در نظام های سیاسی همواره در جهت تحقق بخشیدن به اهداف دولت ها تعریف می گردد. نقش رهبران در جامعه، نقش هدایت کنندگی است و در مسیر آن سیاست گذاری یک کشور را ترسیم می کنند. براساس قانون اساسی جمهوری اسلامی، رهبری بالاترین مقام را برای تصمیم گیری های کلان در سیاست گذاری نظام را داشته و دیدگاه های ایشان برگرفته از اصول و آرمان های انقلاب اسلامی است. براین اساس، سوال اصلی تحقیق این است که مولفه های سیاست گذاری نظام اسلامی در اندیشه سیاسی مقام معظم رهبری کدام اند؟ فرضیه مقاله بر این فرض استوار است که با توجه به مدل های سیاست گذاری عینیت گرا، آرمان گرا و ذهنیت گرا، سیاست گذاری در اندیشه رهبری از زوایای گوناگون و متنوعی برخوردار است. یافته های پژوهش حکایت از این نکته دارد که سیاست گذاری رهبری در چهار حیطه سیاست گذاری اجتماعی، سیاست گذاری امنیتی، سیاست گذاری دفاعی و سیاست گذاری اسلامی قرار می گیرد. هر چهار حیطه در مجموعه الگوی عینیت گرا می گنجد. همچنین این نوشتار برای پیشبرد فرضیه خود از روش توصیفی تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای بهره برده است.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، نظام سیاسی، سیاست گذاری اجتماعی، سیاست گذاری امنیتی، سیاست گذاری دفاعی
  • رشید رکابیان صفحه 65

    بحث حکومت، منشا و مشروعیت آن یکی از مباحث در اندیشه سیاسی اسلام است، و در اندیشه سیاسی اسلام از دو نوع حکومت الهی و طاغوتی بحث می شود که حکومت الهی در اندیشه اسلام، حکومتی است که توسط پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وسلم تشکیل شده و پس از پیامبر به جانشینانش که امامان معصومعلیهم السلام هستند، می رسد و منشا و مشروعیت این نوع حکومت خداوند است. اما در زمانی که امام معصوم علیه السلام در میان مردم نیست آیا حکومت و اجرای احکام اسلام تعطیل می شود، بحث دیگری در اندیشه سیاسی اسلام است که در این زمینه علمای شیعه نظر اجماعی بر غصبی بودن حکومت ها در زمان غیبت دارند، مگر حکومتی که توسط فقیه اداره شود. در این زمینه علمای زیادی بخصوص از دوره صفویه تاکنون نظریه پردازی کردند و به کسانی که معتقد به حکومت در اندیشه سیاسی اسلام نبودند، جواب دادند. ازجمله این علما، آیت الله مرحوم میرعبدالفتاح حسینی مراغه ای عالم ابتدای دوره قاجار می باشد که در این زمینه نظریه پردازی کرد، و معتقد بود که اسلام دین سیاست است و بین سیاست و شریعت رابطه الهی وجود دارد و احکام اسلام تعطیل بردار نیست و حکومت جزء ضروریات دین است که ابتدا توسط پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وسلم تشکیل شد، و پس از پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم مختص به امامان معصومعلیهم السلام است؛ و در دوره غیبت امام معصوم علیه السلام، این فقیه است که باید حکومت تشکیل دهد و مشروعیت حکومت او الهی است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی این موضوع را دنبال کرده است.

    کلیدواژگان: آیت الله میرعبدالفتاح حسینی مراغه ای، سلطان عادل، حکومت فقیه جامع الشرایط، العناوین، ولایت فقیه
  • رضا مهدیان فر* صفحه 75

    استضعاف و استکبار ازجمله روابط اجتماعی است که در آن، طرف غالب، دیگری را در ضعف نگه می دارد. قرآن کریم نیز این رابطه را به صورت گسترده ای مورد توجه قرار داده است. پدیده استضعاف در کاربرد قرآنی در بیشتر موارد در برابر نوعی برتری طلبی (استکبار) نمایان می شود. در روایت قرآنی، استکبار با سرپیچی شیطان از فرمان الهی آغاز شده و به همراه قدرت در میان جامعه انسانی گسترش یافت. نظر به پپامدهای دوقطبی شدن جامعه به استضعاف و استکبار، مقابله با استکبار با شیوه های خردمندانه و گوناگون سرلوحه برنامه های انبیا در آیات قرآنی است. ازاین رو، شناخت نشانه های مستکبران و آثار و پیامدهای آن برای مقابله و مبارزه با این خوی و خصلت نابودگر و استضعاف زدایی از جامعه از منابع معرفتی مفید و سازنده است. تدبر در آیات قرآن و روایات و سیره معصومانعلیهم السلام و استفاده از نص و ظهور آیات با اتکا به دیدگاه مفسران، به شیوه توصیفی تحلیلی، شیوه های مقابله با استکبار را در مذاکره، مدارا، دشمنی، ارعاب، برخورد شدید و استضعاف زدایی از جامعه اسلامی روایت می کند. اتخاذ رویکرد مناسب در مقابله با استکبار با هدف مقاوم سازی جامعه از درون، عمده ترین هدف سامان یابی نوشتار حاضر است.

    کلیدواژگان: استکبار، استضعاف، مذاکره، مدارا، ارعاب، استضعاف زدایی، مقاوم سازی جامعه
  • مهین پاکروان* صفحه 87

    در بین کتاب های آسمانی، قرآن تنها کتاب مصون از تحریف و راهنمای همه انسان هاست تا روزی که جهان برقرار، و زندگی بشر در آن تداوم دارد. جامعیت قرآن نسبت به نیازهای بشر و فهم پذیری، تبیین و تفسیر آن توسط پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وسلم و ائمه طاهرینعلیهم السلام، عالمان دین را برانگیخت تا با بهره گیری از علوم مختلف، درگذر زمان و بروز نیازهای جدید، به تفسیر قرآن بپردازند، که در طی زمان تاکنون، گستره آن افزوده گشته است. تفسیر قرآن با استفاده از تخصص علمی سیاسی مفسر، «گرایش تفسیر سیاسی قرآن» نامیده می شود که محور مقاله پیش رو است و مانند سایر نوشته های علمی باید از مبانی خاص، روش و شیوه و اصول و ضوابط که سازنده نظم منطقی هر نگاشته و مکتوبی هستند، برخوردار باشد. هدف از این گونه تفسیر می تواند در درجه اول، شناخت تنها قانون اساسی جامع جهانی در روابط بین الملل و نیز رد مدعای جدایی دین از سیاست باشد که نوشتار حاضر با بهره مندی از آیات کریمه قرآن و روش کتابخانه ای و دستیابی موفقیت آمیز به اهداف موردنظر نگاشته شده و سعی بر آن بوده که به ارکان اصلی این گونه تفسیر به طور اجمال پرداخته شود.

    کلیدواژگان: تفسیر، سیاست، تفسیر سیاسی، مولفه های تفسیر سیاسی قرآن
|
  • Mohammad Taqi Mesbah* Page 5

    This article is an exposition of the commentary on Imam Ali's words about the characteristics of true Shiites. Among these characteristics are: contentment with what is predestined for them, not becoming vicious when angry, vulnerability to individual whims and not being subject to stinginess. Being selfish and stingy which means not sharing what one has with others is the source of many vices. Divine destiny implies that man gains profound knowledge and believes that God is omnipresent and His power is limitless and that nothing can be done without God's will. Therefore, a true Shiite fears no one other than God and never flatters or takes pride in what he possesses. Thus, man’s perfection is an outcome of man’s belief in the Unseen and understanding of the facts about the Unseen. The stronger this belief and more proud this knowledge, the closer to God man will be.

    Keywords: contentment, satisfaction with divine decrees, unity of divine acts
  • Rasool Hakami, Shalamzari *, Mahdi Omidi Page 11

    According to Fiqh, political security means "the tranquility and peace of influential figures” to gain political rights and perform political duties to achieve prosperity in this world and the hereafter. It can be measured by various indices. Political security indices are, in fact, the criteria of assessing the extent of the benefit a community gets from political security while comparing current situation with the ideal situation in order to design appropriate strategies and identify the type of duty. Therefore, the research findings which are based on a descriptive-analytical method show that according to Imamiyyah Fiqh, political security in Islamic society is measured by such criteria as: existence of government, just leadership, stability and public participation in social activities.

    Keywords: criteria, political security, governance, just leader, internal stability, participation
  • Seyed Mohammad Hadi Moghaddasi*, HamzehAli Vahidi Manesh Page 21

    Authoritarianism is one of the new methods of governing that differs from classical dictatorial regimes. Using a descriptive and analytical approach, this paper seeks to show the universality of classical Muslim philosophers' view about the way of classifying governments to examine the nature of authoritarianism in Islamic political philosophy. The grounds for the beginning of authoritarianism and the method and purpose of authoritarianism are the issues which this paper has studied by relying on classical sources of Islamic political philosophy. The hypothesis of this paper is that overpowering city, which is a type of ignorant city, applies to authoritarianism. Therefore, if one wants to expound the nature of authoritarianism in Islamic political philosophy, one has to read about “the overpowering city”.

    Keywords: uthoritarianism, overpowering city, Islamic political philosophy
  • GholamAbbas Fayyazi*, Mohsen Rezvani Page 33

    Justice and security are two essential prerequisites for social life. Using a descriptive-analytical method, this article seeks to demonstrate the relationship between political justice and national security and explain the profound impact of political justice on the components of national security from an Islamic perspective. Political justice which means people’s institutionalized and active participation in social-political life is the ideal way of exercising political sovereignty; because it is the source of legitimacy, stability and political institutionalization. National security represented in safeguarding political independence, preservation of fundamental values and political development is considered as the particular responsibility of the political system. In Islam, political independence, dominant values and political development are the major factors of building a secure and value-oriented society, to which Islamic teachings give special attention and on the fulfillment of which society emphasizes.

    Keywords: political justice, national security, Islamic perspective, political independence, dominant values, political development
  • Hamed Shaad * Page 43

    The importance of the administration of Islamic society in the age of occultation and the necessity of forming an Islamic state during this period is an important issue that has been a subject of speculation and inquiry since the beginning of the occultation. Using a descriptive-analytic method, this article seeks to prove the necessity of forming such a state by presenting Quranic and textual proofs. It concludes that many Quranic verses and narrations clearly demonstrate the necessity of the formation of an Islamic state in the age of occultation. Referring to the contradictory narrations, this paper shows that some of these narrations are weak and not based on authentic document. Some authentic narrations advocate positive uprisings and approved of them, explaining the indices of positive uprisings and negative uprisings. Other narrations which argue against staging any uprisings prior to The Savior uprising, cannot support their claim because it contradicts the other proofs and narrations, and the arguments they offer against staging non-divine uprisings based on discriminate use of religion and religious purposes, seem limited.

    Keywords: Velâyat-e Faqih, Islamic state, age of occultation, Hojjatieh Society
  • Morteza Alaviyan*, Seyed Saleh Mousavi Page 55

    Policy making in political systems is always defined as a means for achieving the goals of governments. The role of community leaders is giving guidance and in this way they frame the policy of country. According to the Constitution of the Islamic Republic, the supreme leader has the highest position of authority in making major decisions about the policy making of the system, and his views are in accord with the principles and aspirations of the Islamic Revolution. The main question of the research is: what are the components of the policy making of Islamic system in the political thought of the supreme leader? The hypothesis of the paper is based on the assumption that, concerning the objective, idealistic and subjective models of policy making, the ideas which the supreme leader holds in this regard can be viewed from different angles. The research findings indicate that, the supreme leader considers that policy making covers four areas: social policy making, security policy making, defense policy making and Islamic policy making. All the four areas fall into the category of objective pattern. Using a descriptive-analytical method and referring to library resources, this paper seeks to confirm the mentioned hypothesis. 

    Keywords: policy making, political system, social policy making, security policy making, defense policy making
  • Rashid Rekabian* Page 65

    The discussion about government and its origin and legitimacy is one of the topics raised in the political thought of Islam, which divides government into two types: divine and Taghut government. According to the political thought of Islam, a divine government is a government which is established by the Prophet (peace be upon him) and after the Prophet by his successors, the infallible Imams, and the source and legitimacy of this kind of government is God. But, another question is raised in the political thought of Islam, and that is: when the infallible Imam is not present among people, will the formation of government and enforcement of Islamic laws stop? There is a consensus of opinion among Shiite scholars that no government at the time of occultation is considered legitimate except which is ruled by a religious jurist. Since the Safavid period, in particular, many scholars have theorized and responded to the supposition that there is no discussion about government in the political thought of Islam. Among the scholars who advanced a theory in this regard is the late Ayatollah Seyed MirAbdolfattah Husseini Maraghei, one of the early scholars of the Qajar era. He believes that Islam is a religion of politics, there is a divine relationship between politics and Sharia, religious precepts cannot be dispensed with and government is one of the requisites of religion. He also mentions that government was first established by the Prophet and after the Prophet the responsibility was entrusted to the infallible Imams and that during the occultation of the infallible Imam, it is the religious jurist who has the right to form government and such a government has divine legitimacy. Using a descriptive-analytical method and gathering library and documentary data, this research develops the discussion about this subject.

    Keywords: Ayatollah Seyed MirAbdolfattah Husseini Maraghei_just sultan_the government headed by a fully-qualified religious jurist_al-Anawin_Vilāyat-e Faqih
  • Reza MahdianFar* Page 75

    Oppression and arrogance fall in the province of social relations, which indicates that the dominant party treats the other in a harsh way. The holy Quran gives special attention to this relationship. The Quran contrasts the phenomenon of oppression with the assumption of supreme power or arrogance. According to the Quran, arrogance first began with Satan's disobedience to the divine command, and then this kind of behavior polarization of society into oppression and arrogance, the Quran shows that confronting arrogance in rational and varied ways is at the heart of the prophets' mission. Therefore, in acquaintance with the characteristics of the arrogant and the effects and consequences of arrogance by relying on reliable sources is useful for confronting and combating this kind of destructive disposition and dislodging oppression from the society. Reflecting on the Quranic verses, narrations and lifestyle of the infallible Imams and making use of the text and presentation of the verses by relying on the views of the commentators, this paper uses a descriptive-analytical method to elucidate the methods of coping with arrogance in negotiation, toleration, enmity, intimidation, violent encounter, and dislodging oppression from the Islamic society. Adopting an appropriate approach to dealing with arrogance with the aim of empowering the society from within is the main purpose of conducting this study.

    Keywords: arrogance, oppression, negotiation, toleration, intimidation, dislodging oppression, empowering the society
  • Mahin Pakravan * Page 87

    Among the heavenly books, the Qur'an is the only book which has been preserved from distortion and which is the guide to all human beings as long as this world exists and man lives. The comprehensiveness of the Quran as a book which responds to all human needs and its intelligibility as well as the interpretation of the Quran made by Prophet Muhammad and the infallible Imams have urged religious scholars to interpret the Quran over time and with the rising of new needs, using various sciences and so, its extent has increased over the time. The Quran commentary based on the commentator’s political-scientific expert knowledge is called “the study area of the political commentary of the Quran”—the question on which this article focuses, and like any scholarly piece of writing, it should have specific foundations, methods, principles and criteria for arranging the logical order of any piece of writing. The purpose of such a commentary may, first and foremost, be to recognize the only comprehensive international constitutional law concerning international relations and reject the claim of the duality of religion and political authority. Citing holy Quranic verses, and relying on library resources, the article attains the stated goals and seeks to briefly discuss the main pillars of this kind of commentary.

    Keywords: he Quran commentary, politics, political commentary, the components of the political commentary of the Quran